Туризъм

Свищов е град в област Велико Търново, разположен на река Дунав в Централна Северна България. Той е административен и стопански център на едноименната община.

Съборна църква Света Троица Свищов
Храм "Св. Троица"

Църква "Света Троица"

Храм „Св. Троица“ – съграден в 1867г, е един от най-интересните архитектурни паметници в Свищов. Дело е на големия български възрожденски строител уста Кольо Фичето. Иконите са рисувани от свищовлията Николай Павлович. Храмът е пострадал много при земетресението от 1977г, но през 1992г е завършена реставрацията му.

Къща – музей Алеко Константинов и Музей Градски бит и култура

Стремежът за откриване на археологически музей в града е съчетан през 1911 г. много удачно с идеята на Класното учителско дружество- дома на Алеко Константинов да стане къща музей. Войните от 1912 г. до 1918 г. прекъсват осъществяването на този замисъл, но след тях, в 1919 г. е създаден Комитет за превръщане на родната къща на Алеко Константинов в къща-музей и е изработен устав, който е утвърден от Министерството на народното просвещение със Заповед № 1788 от 2.VІ.1920 г.

Къщата на Алеко
Родната къща - музей на Алеко Константинов
Търговска гимназия Свищов
Търговска гимназия "Димитър Хадживасилев"

Сградата на Търговска гимназия - Свищов

Търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов започва обучение през 1884г. Началото е поставено от Димитър Хадживасилев, с чието дарение се построява и поддържа училищната сграда.
Австрийският архитект Паул Бранк през 1891г печели конкурса за проект на сграда, която е умален модел на сградата на Виенския университет. В сградата е заработило първото парно на Балканския полуостров. Строежът продължава 40 месеца – от 1 септември 1892 до декември 1895 г. и е на стойност 586 000 лева – сравнителната равностойност към 2009г (зависеща от метода на изчисление) е 8 000 000 лева. Финансиран е от лихви, събрани по основния фонд – 206 000лв; заем от ЮБНБ – 130 000лв; помощ (дарение) от държавата – 250 000лв.

Парк калето и слънчевия часовник

Парк „Калето“ – летен амфитеатър, защото вярват, че това е единственият такъв, построен в наши дни. На сцената му, освен безброй културни събития на открито, чудесно се вписват и някои от проявите по време на провеждащия се в града вече две поредни години Фестивал на античното наследство, наречен „Орел на Дунава“. Най-голямата съвременна атракция на територията на обновения парк „Калето“ обаче, си остава слънчевият часовник, вграден в сцената на амфитеатъра. Това, което прави съоръжението уникално за страната е, че е от типа слънчеви часовници за „полярно измерване на времето“.

Калтето Свищов - летен амфитеатър
Парк "Калето" - летен амфитеатър
Свищов - местността "Паметниците"
Парк "Паметниците"

Парк – Паметниците и Античен военен лагер Нове - Свищов

Паметникът, е строен през 1977 г. и е проект на арх. Емил Дулев, арх. Димитър Кръстев и скулптора Димитър Бановски. Намира се в местността „Паметниците“ на брега на Дунав. Върху паметника е изписано „Тук загинаха 812 руски воини, свидни жертви за свободата на България“.
На 3 км източно от Свищов се намират останките от римския легионен лагер Нове – най-добре проученият военен лагер, разположен в граничната територия на някогашната Римска империя. Нове е основан на брега на река Дунав като военен лагер на VІІІ Августовски легион около 45г н.е. Лагерът се състоял от наблюдателни кули и крепости, в които били настанени военни части – кохорти и легиони.

Свищов - местността "Паметниците" северната част с оръдията
Западната част на парк "Паметниците"
Свищов - римски легион Нове
Римски легион "Нове"
Стопанска академия Д. А Ценов - Свищов
Ректоратът на Стопанска академия "Д. А. Ценов"
Свищов - старият часовник
"Старият часовник"
Кметство Свищов - сградата на общината
Сградата на кметсвтото
Свищов - главната улица от високо
Централната част на гр. Свищов
087 709 8540